Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Úřad práce ČR varuje před podvodníky

Úřad práce ČR varuje před podvodníky



Datum konání:
10.8.2015

                                                                                                  Praha, 4. 8. 2015

Úřad práce ČR varuje před podvodníky

V poslední době se zaměstnanci Úřadu práce ČR, setkali s několika případy podvodného jednání, kdy se zástupci některých firem vydávali za sociální pracovníky ÚP ČR. Poté, co je lidé vpustili do svých příbytků, vyšlo najevo, že se z nich snaží vymámit prostřednictvím „výhodné“ koupě peníze. Úřad práce ČR proto apeluje na veřejnost, aby do bytů nevpouštěla nikoho bez předchozího ověření. Jeho zaměstnanci se v rámci sociálních šetření, popřípadě šetření v místě, vždy prokazují služebním průkazem společně se zvláštním oprávněním jako doložkou služebního průkazu, a jsou vázáni při výkonu své práce dodržováním zákonných předpisů.

V průběhu června 2015 provedli zaměstnanci ÚP ČR 14 641 sociálních šetření a 2 802 šetření v místě. Cílem těchto činností je získání informací o životní, sociální a ekonomické situaci žadatele. Úředníci mohou jejich prostřednictvím ověřit, jestli se konkrétní klient skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty příspěvku. Sociální šetření, popřípadě šetření v místě, probíhá v přirozeném prostředí žadatele. Úředníci je mohou provést plánovaně, po předchozím upozornění klienta, ale také neohlášeně.

Jak už bylo řečeno – všichni zaměstnanci ÚP ČR, kteří vykonávají sociální šetření/šetření v místě, se musí při každé návštěvě prokázat služebním průkazem společně se zvláštním oprávněním, jako doložkou služebního průkazu. Oprávnění, jež vydává příslušná krajská pobočka Úřadu práce ČR nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí, obsahuje označení účelu vydání, číslo služebního průkazu, jméno, popřípadě jména, a příjmení zaměstnance a identifikační údaje vydávající krajské pobočky ÚP ČR nebo MPSV. Informaci o provedeném šetření pak zaznamenávají zaměstnanci ÚP ČR do spisu konkrétního klienta.  

Při vlastním sociálním šetření/šetření v místě se (podle druhu dávky, o kterou klient žádá) posuzuje, zda žadatel žije v bytě nebo v domě, jak velkou plochu obývá se všemi společně posuzovanými osobami, jestli má garáž, zahradu, jak je vybavená domácnost, jak zvládá základní životní potřeby nebo třeba jak komunikuje s okolím či v rámci rodiny.

                                                    

                                                     Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR